Koně, kteří žijí jedno léto.
Koně, kteří žijí jen jedno léto
Mnoho hříbat bývá zabíjeno na jatkách, ačkoli jsou zdravá.
Hubený, světle hnědý kůň ještě jednou klátí nohama na vykachličkované podlaze, jakoby chtěl utéci. Probodnutí krku ukončí jeho krátký život. Stejně jako ostatní zvířata i hříbata na jatkách umírají vykrvácením.
Řezník vysvětluje: "Z deseti narozených hříbat jich jde osm na jatka, protože na jezdectví a chov jich je potřeba mnohem méně"
Na jatka přijelo hříbě s klisnou, protože samotné mladé zvíře by šlo těžko. Mladý hřebec se ještě pokouší sát od matky, ale je vytahován ven a zůstává sám s řezníkem. Zařehtá, je nervózní. Klisna na voze se k němu snaží dostat. "Někdy hledá své hříbě několik dnů," říká majitel.
"Samozřejmě je škoda každého mladého zvířete, které musí zemřít," tvrdí řezník, "také prasata nejsou moc stará, když jsou porážena." Neříká to ironicky, ale velmi vážně.
Poslední malý hřebec, který zde dnes bude zabit, je jen 4 měsíce starý a už splnil svou povinnost - sezónní vození turistů na svém hřbetě.
"Je téměř nemožné, aby se chovateli splnil jeho sen o narození "elitního hříběte", vysvětluje A. G. Gothe, která vykupuje koně od řezníků. "Správný kůň musí mít "liščí barvu", sněhobílou hřívu a ocas. Pak má hodnotu minimálně 15 000 Euro."
Jen málo koní vyhovuje tomuto ideálu. Jak říká rakouský majitel koní, asi 96 % hřebců a 80% klisen těmto kriteriím neodpovídá a jdou na jatka. Každý hřebec také může být levně prodám na aukci. Jezdci a chovatelé tam výhodně kupují koňskou elitu. Obchodníci s dobytkem kupují nejlevnější koně pro italská jatka, kde je maso hříbat považováno za delikatesu.
Pro hříbata to znamená dlouhý transport, málo krmení a jatka. Tam se vystrašená zvířata snaží utéct pracovníkovi, který je chce omráčit omračovací pistolí a musí zasáhnout přesné místo v mozku. Ačkoli každé hříbě několikrát zastřelí, třepou se zvířata ještě při zavěšení na pás a vykrvácení.
Vždy na jaře se znovu narodí mnoho hříbat. Krátce po narození klisny znovu zabřeznou, aby po 11 měsících březosti mohli porodit další koně, určené na jatka. A tak stále znovu a znovu a znovu........
ZDROJ: Blanka Filipová
Komentáře
Přehled komentářů
Vy snad nejste normální,jest koňský maso je normální,a zvlášt hříbátko jsou fakt super.Mají měkoučky a křehký masíčko
Re: Masíčko
(Terka, 17. 2. 2012 14:34)Ty krávo vypadni oddtud, ty koně nám celá léta slouží a nejen oni i prasata a další, ale koně, vyhrávají peníze, vozí nás jen proto aby sme se neposrali z pár kroků, co toho ještě dělaj, a pro nás?!!! A to ty říkáš jak je dobré jejich maso, to mají za to? Za to že pro nás celý život něco dělají, to je jehichodměna? Jatka? Vzpamatuj se, svět je krutý, koně jsou ale jednou krásou, která ho zkrášluje a z příjemňuje, dokázala by si snat, zabít koně jen pro to, aby si ho sežrala? Ty jeho oči, strach, klepající se nohy, řeč která z jeho uší vysvětluje že nechce umřít takhle... Si odporná!!
chudáčci
(majki, 22. 6. 2007 21:57)no to je odporný, ty co jí koňskej salám, tak jsou hrůzy, takový hezký koníčci!!!!
Hrozné
(Nikola, 11. 6. 2007 18:47)Viděli jste prodávání živích štěnat v číně!!!To koupené štěně dají normálně do sáčku!!!No hrůza,ale nejen to!!!
KŮŇ JE NÁŠ PŘÍTEL
(dita reiserová, 6. 6. 2007 14:15)né každý má rád koně...ale měl by jim alespoň pomoci, aby neumíraly...já jsem v životě nevzala koňský salám do úst...a lidé kteří to udělají by se měli zamyslet nad tím, jak zvíře trpí jen kvůli tomu aby se oni najedli tohoto vzácného salámu...a řezníci kteří je zabíjejí, jim přeji...aby se jim zdáli takové sny, ktere je přivedou do blázince...dekujui
Hnus
(Niki, 18. 5. 2007 13:59)Když jsem to četla tak jsem málem začala brečet!Je to hnus jak tak někdo zachází se zvířaty!
Masíčko
(eexem, 8. 11. 2007 17:23)